Nahajate se na arhiviranem spletnem mestu 51. Tedna slovenske drame - za obisk aktualnega spletnega mesta, kliknite tukaj.

51. Teden slovenske drame

Okrogla miza: Spolne in psihične zlorabe v polju gledališča, študijskih procesov in izobraževanja

Okrogla miza (Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije)

Nedavna razkritja spolnih in psihičnih zlorab v gledališču in izobraževanju, ki so postala del vstopila tudi v prostor javne refleksije, so pomemben korak h kolektivnemu ozaveščanju o tej akutni problematiki. Obstoječe prakse umetniških in izobraževalnih procesov pogosto izhajajo iz močnih hierarhičnih struktur in nadvlade patriarhalnih vzorcev. Vanje se zlahka in pogosto tudi "nevidno" naselijo zlorabe pozicije moči ter spolno in psihično nadlegovanje podrejenih v imenu umetnosti in napredovanja. 

Na okrogli mizi bomo z vabljenimi gostjami spregovorili o kompleksnosti, nevarnosti in kazenski obravnavi tovrstnih zlorab in nadlegovanj. Predstavili bomo tudi prve izsledke ankete o spolnem nadlegovanju in spolnem nasilju. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) želita z anketo ugotoviti, kakšnim vrstam nasilja so izpostavljeni delavci in delavke v scenskih in avdiovizualnih umetnostih ter študentke in študenti umetniških smeri med študijem.

Na okrogli mizi bodo sodelovale:

Katarina Veselko (psihologinja)

Tanja Buda (raziskovalna skupina Rezistenca)

Iva Babić (predstavnica ZDUS in DSI)

Avtorici zasnove in moderatorki: Barbara Skubic in Zala Dobovšek (DGKTS)

 

Dogodek je nastal v sodelovanju z ZDUS in DSI.

Fotogalerija

Okrogla miza: Spolne in psihične zlorabe v polju gledališča, študijskih procesov in izobraževanja

Iskalnik